فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 194 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرهنگ بابا محمودی، محمد آزادبخت*، سید جلال حسینی مهر، فاطمه اکبری، رضا علیزاده نوایی، علی شریف پور، حسین عسگری راد، لیلا دلاوریان صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک داروی گیاهی روی عوارض ریوی دربیماران مبتلا به کوید19 می باشد.

    مواد و روش ها:

     40 بیمار مبتلا به بیماری کووید-19 با سن بالاتر از 18 سال و میانگین سنی بالاتر از 55 سال با نسبت 60 درصد مردها به زن ها که علایمی نظیر تب بالای 38 درجه، شمارش لنفوسیت کم تر از 1200، CRP مثبت، علایم تنفسی و درگیری ریوی در گرافی ریه با سی تی اسکن را داشتند، بعد از تکمیل فرم رضایت نامه برای شرکت در مطالعه انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد طبقه بندی شدند. گروه شاهد تحت درمان با قرص کلترا 400 میلی گرمی و قرص هیدروکسی کلروکین 200 میلی گرمی هر 12 ساعت قرار گرفت و گروه مداخله علاوه بر کلترا و هیدروکسی کلرکین، 5 میلی لیتر داروی گیاهی 3 بار در روز دریافت کردند. آنالیز آماری با برنامه SPSS و آزمون مربع کای و t-test انجام شد.

    یافته ها: 

    گروه مداخله افزایش سرعت بهبودی و کاهش میانگین زمان بستری بودن بیماران نسبت به گروه شاهد را به صورت معنی داری از 5/8 روز به 5 روز، نشان داد. تفاوت تغییرات CRP در دو گروه شاهد و آزمون از نظر آماری معنی دار بود (05/0<p)، به طوری که تغییرات CRP در گروه شاهد 75/4 برابر بیش تر از گروه آزمون بود(05/0<p). درصد درگیری ریوی در سی تی اسکن میزان 34/8 درصد بهبودی را نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0<p).

    استنتاج

    داروی گیاهی مذکور دارای اثر مطلوب در بهبود علایم ریوی و کوتاه شدن دوره درمان بیماران مبتلا به کووید-19 می باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سعتر، هوفاریقون، رازیانه، کرونا ویروس
  • سید حسین بابایی ساداتی*، عبدالرضا جعفری چاشمی، سید عبدالله هاشم ورزی صفحات 11-22
    سابقه و هدف

    آپوپتوز فرآیند سلولی محافظت کننده است که نقش مهمی در توسعه و هومیوستاز بافت طبیعی و نیز پیدایش بیماری ها دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرین هوازی ومصرف ویتامین Dبه همراه تزریق سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی بر برخی از شاخص های آپوپتوزی وضدآپوپتوزی سلول های بتای پانکراس رت های دیابتی شده با استرپتوزوسین (STZ) انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی،80 سر رت(با وزن 240-220گرم وسن 8 هفته) به 10گروه کنترل، شم، دیابت، تمرین، سلول، ویتامین، تمرین و سلول، تمرین و ویتامین، سلول و ویتامین، تمرین و سلول و ویتامین تقسیم شدند. گروه تمرینی 6 هفته و هفته ای پنج روز با شدت 70-60 درصد VO2max به تمرین روی نوارگردان پرداختند. در گروه سلول به سیاهرگ دم موش های دیابتی، به کمک سرنگ انسولینی PBS/5ml حاوی 106×5/1عدد سلول استخراج شده از بافت چربی انسانی تزریق شد. برای ایجاد مدل دیابت،  STZبا دوز mg/kg60 درترکیب با بافرسیترات و PH 5/4 درون صفاق تزریق شد. مقادیر Bax و Bcl2 سلول های بتای پانکراس، بعد از هموژنیزه وسانتریفیوژ به وسیله کیت آزمایشگاهی با روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها با آزمون واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی درسطح 05/0P≤ آنالیز شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین سطوح Bax و Bcl2 و نسبت Bax/Bcl2 اختلاف معنی داری وجود دارد (001/0=P). براساس نتایج آزمون تعقیبی توکی این اختلاف بین گروه دیابت با کنترل و دیابت با تمامی گروه ها بوده ولی بین سایر گروه ها تفاوت معنی داری دیده نشد (001/0=P).

    استنتاج

    به نظر می رسد هر کدام از مداخلات، مخصوصاترکیب آن ها باعث تاثیرافزایشی بر روی مقادیرBcl2 و کاهش مقادیر  Baxو نسبت Bcl-2/Bax سلول های بتای پانکراس داشته باشد و می تواند به عنوان یک روش غیردارویی برای کاهش عوارض آپوپتوز ناشی از دیابت استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی فزاینده، سلول بنیادی بافت چربی، سلول های بتای پانکراس، استرپتوزوتوسین، ویتامین D
  • الهام حقیقی فر، بهرام نصر اصفهانی، حسین فاضلی* صفحات 23-32
    سابقه و هدف

    زخم سوختگی، میزبان مناسبی برای عفونت ها است. اسینتوباکتر بومانی یکی از باکتری های فرصت طلب در بیماران دارای عفونت زخم سوختگی می باشد. سیستم های توکسین-آنتی توکسین(TA) عناصر ژنتیکی هستند که برای مقاومت آنتی بیوتیکی و تشکیل بیوفیلم در باکتری ها ضروری می باشند. از جمله آن ها  higBAو relBE است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ژن های relBE وhigBA و ارتباط آن ها با مقاومت آنتی بیوتیکی و تشکیل بیوفیلم انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 139 ایزوله اسینتوباکتر بومانی اززخم سوختگی بیماران بستری در بیمارستان امام موسی کاظم اصفهان جمع آوری و با استفاده از تست های بیوشیمیایی و ژنتیکی شناسایی وتایید شد. تست حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن و سنجش بیوفیلم با میکروتیتر پلیت انجام شد. حضور ژن های higBA و relBE با تکنیک PCR بررسی و سپس آنالیز آماری انجام شد.

    یافته ها: 

    از 139 ایزوله، 114 ایزوله مقاوم چند دارویی (MDR) و تشکیل دهنده بیوفیلم بودند. 73/94 درصد دارای ژن relBE و 77/8 درصد، ژن higBA داشتند. بین حضور ژن هایrelBE و higBA با مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ایمی پنم و لووفلوکساسین ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0<p). حضور relBE و higBA با تشکیل بیوفیلم ارتباط معنی داری نداشتند (05/0>p).

    استنتاج

    در این مطالعه ایزوله های  MDRاسینتوباکتر بومانی در مقایسه با مطالعات قبلی افزایش معنی داری داشت و بسیاری از گونه ها توان بالایی در تشکیل بیوفیلم داشتند. بین حضور ژن های TA و مقاومت آنتی بیوتیکی نیز ارتباط معنی داری وجود داشت که بر این اساس مطالعات بیش تر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سیستم های توکسین-آنتی توکسین، اسینتوباکتر بومانی، بیوفیلم، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • سپیده پیوندی، مرضیه زمانیان، نوشین گردانی*، مریم خرازی زاده، ابوالقاسم عجمی صفحات 33-41
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش آندروژن ها در رشد فولیکول های تخمدان و باروری زنان در لقاح آزمایشگاهی، این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین سطح آندروژن های سرم مادر(تستوسترون و دی هیدرواپی اندروسترون-سولفات) و موفقیت در سیکل ICSI (Intracytoplasmic sperm injection) انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مورد شاهدی لانه گزیده (Nested Case-control)،60 زن نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری بیمارستان امام خمینی ساری، تحت پروتکل آگونیست قرار گرفته و سطوح تستوسترون، دی هیدرواپی اندروسترون سولفات (DHEA-S)، LHو FSH آن ها در روز سوم سیکل قاعدگی، روز سوم سیکل ICSI، روز ششم تزریق گنادوتروپین و روز تزریق HCG اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار SPSS 18 توسط آزمون تی مستقل تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    میانگین سنی شرکت کنندگان 1/6 ± 1/30 سال بود و از میان آن ها 16 نفر (7/26 درصد) باردار شده و 44 نفر (3/73 درصد) باردار نشدند. در روز سوم سیکل ICSI و قبل از شروع گنادوتروپین، در گروه باردار سطح تستوسترون ng/ml 68/0 ± 88/0 و در گروه غیرباردار ng/ml 25/0 ± 53/0 بود (012/0=P) و سطح DHEA-S در گروه باردار  µg/l87/1 ± 79/2 و در گروه غیرباردار µg/l45/1 ± 62/1 بود (02/0=P) و اختلاف معنی داری در سطح هر دو هورمون بین دو گروه دیده شد.

    استنتاج

    سطح آندروژن های سرم می تواند در موفقیت سیکل ICSI نقش موثری ایفا کند و درمان با آندروژن ها یک فرضیه جذاب در زمینه بهبود پاسخ تخمدان است که می توان از آن به عنوان یک گزینه درمانی جهت افزایش موفقیت در سیکل های لقاح آزمایشگاهی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ناباروری، لقاح آزمایشگاهی، آندروژن
  • آتنا شریفی رضوی، زینب هدایتی، نسیم تبریزی* صفحات 42-50
    سابقه و هدف

    استروک یا سکته مغزی ایسکمیک یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک است که در بسیاری از موارد منجر به ناتوانی بیماران می شود. این مطالعه با هدف بررسی فاکتورهای موثر بر طول مدت بستری در بیماران مبتلا به استروک ایسکمیک تحت درمان ترومبولیتیک طراحی شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت گذشته نگر بر روی پرونده های بیماران بزرگسال پی درپی مراجعه کننده با تشخیص استروک ایسکمیک که درسال های97-1395 در بخش مغز و اعصاب بیمارستان بوعلی سینا ساری تحت درمان ترومبولیتیک با آلتپلاز قرار گرفته اند، طراحی شد. فاکتورهای مرتبط با طول مدت بستری مورد بررسی قرارگرفت.

    یافته ها: 

    پرونده 173 بیمار بررسی شدند که 95 بیمار (9/54 درصد) آن ها مرد بودند. میانگین سنی بیماران 3/12±5/68 سال بود. در سیر بستری 7/19 درصد بیماران دچار پنومونی، 8/9 درصد دچار عفونت ادراری و 1/2 درصد به سایر عفونت ها دچار شده بودند. عوارض هموراژیک ناشی از آلتپلاز در 7/12 درصد بیماران مشاهده شد. 6/52 درصد بیماران کم تر از 7 روز و 47/4 درصد به مدت 7 روز و بیش تر در بیمارستان بستری بودند. طول مدت بستری در بیمارستان با هایپرلیپیدمی (005/0=P)، شدت سکته مغزی (02/0=P)، درگیری عروق بزرگ (001/0P<)، عوارض هموراژیک (004/0=P) و ابتلا به عفونت بیمارستانی (001/0<p) رابطه معنی دار داشت.

    استنتاج

    هایپرلیپیدمی، فاکتورهای مرتبط با شدت سکته مغزی، عوارض ترومبولیز و عفونت های بیمارستانی بر طول مدت بستری بیماران استروک ایسکمیک دریافت کننده آلتپلاز موثر بوده و رویکرد مناسب با هدف پیشگیری و رفع این فاکتورها باید در اداره بیماران مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، درمان ترومبولیتیک، آلتپلاز، طول مدت بستری
  • مهدی مصری، محمدرضا روحانی، حمیدرضا کوهستانی، هادی اذانی، احمد احد، محمود کریمی* صفحات 51-61
    سابقه و هدف

    شیوع کرونا ویروس یک تهدید بزرگ برای سلامت جهانی است، چرا که بسیار مسری است و به سرعت به روش انتقال انسان به انسان گسترش می یابد. این مطالعه با هدف ارزیابی ویژگی های بالینی و پیامد، در بیماران مشکوک و قطعی کووید-19 ساوه، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر روی 1463 بیمار مشکوک و قطعی کووید-19 که از 28 بهمن 98 لغایت 13 خرداد 1399 به مراکز درمانی ساوه مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته، شامل اطلاعات دموگرافیک، اپیدمیولوژیک و نیز پرونده پزشکی بیماران استفاده شد.

    یافته ها: 

    در بیماران کرونا مثبت و منفی از نظر جنس، سن، مدت بستری در بیمارستان و تماس با کووید-19 اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0P<). علایم اصلی بیماران کووید 19 شامل سرفه (8/43 درصد)، تب (4/41 درصد)، و تنگی نفس (3/40 درصد) بود. مهم ترین بیماری های زمینه ای بیماران کووید 19، شامل بیماری های قلبی عروقی، دیابت و فشار خون به ترتیب با 9/12، 5/11 و 7/7 درصد بود. میانگین سنی بیماران فوت شده 6/15±2/70 و مردان (2/66 درصد) میزان مرگ و میر بالاتری داشتند.

    استنتاج

    برای کنترل گسترش عفونت و کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از آن باید از کمپین ها و مداخلات بیش تری برای بهبود دانش و رفتار عموم مردم به ویژه گروه های آسیب پذیر همچون سالمندان و افراد دارای بیماری های زمینه ای در مورد نحوه انتقال بیماری، استفاده شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کووید 19، ویژگی های بالینی
  • غلامرضا فلاح محمدی* صفحات 62-70
    سابقه و هدف

    سیستم های توموگرافی مولتی اسلایس از قابلیت بالایی در تشخیص ضایعات شکم و لگن برخوردارند. تزریق ماده حاجب یددار با غلظت و حجم مناسب کم ترین اثرات جانبی و بیش ترین کیفیت تصویر را رایه می دهد. در این مطالعه حجم ماده حاجب تزریق شده و سطح کنتراست تصویر، در مقایسه با الگوی استاندارد، در مراکز تصویربرداری ارجاعی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی از نوع پژوهش کمی اطلاعات پروتکل تصویربرداری از شکم ولگن و مشخصات بیمار در مراکز مورد بررسی ثبت شد. تفاوت حجم تزریق شده به روش رایج و روش استاندارد مقایسه شد. چند تصویر با دامنه کنتراست متفاوت بر اساس نسبت کنتراست به نویز تصویر(CNR) ارگان ها توسط دو رادیولوژیست با تجربه در چهار گروه تقسیم بندی شد. درصد پیروی مراکز از روش استاندارد و درصد هر گروه کیفی بر پایه آمار توصیفی محاسبه شد.

    یافته ها: 

    درصد پیروی مراکز تصویربرداری سی تی اسکن استان مازندران از روش استاندارد (تزریق بر مبنای وزن)، 37 درصد بود. 6/51 درصد تصاویر دارای کنتراست عالی و خوب بودند. بین وزن بیمار و حجم ماده حاجب تزریق شده همبستگی وجود نداشت (05/0< P). با افزایش گرم ید تزریق شده به ازای واحد وزن بدن بیمار، CNR ارگان ها افزایش می یابد.

    استنتاج

    باتوجه به نتایج این طرح لازم است مراکز تصویربرداری از الگوی انتخاب حجم ماده حاجب تزریق شده بر مبنای وزن پیروی نمایند و فرم های مخصوص اطلاعات مشخصات بدنی بیمار در اختیار کارشناسان قرار گیرد. کنتراست تصویر تابع گرم یدتزریق شده بر واحد وزن بیمار است و لذا باید غلظت ماده حاجب تزریق شده به درستی انتخاب شود.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، مواد کنتراست، کیفیت تصویر، وزن بیمار
  • فاطمه امینی، افسانه خواجه وند خوشلی*، جوانشیر اسدی، عادله بهار، حمید نجفی پور، علی میرزازاده صفحات 71-85
    سابقه و هدف

    اختلالات روان شناختی شامل افسردگی و اضطراب می توانند بر پیامدهای درمان دیابت تاثیر بگذارند، اما مسیر اثر آن ها هنوز مشخص نیست. هدف پژوهش حاضر آنالیز مدل ساختاری رابطه افسردگی و اضطراب با نقش میانجی فعالیت جسمانی بر پایبندی به درمان و سطح کنترل دیابت بود.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر با استفاده از داده های یک مطالعه کوهورت در شهرکرمان انجام شد. گردآوری داده ها شامل پرسشگری (افسردگی بک، اضطراب بک و فعالیت های جسمانی GPAQ) و آزمایش خون (HbA1c و FBS) بود. ابتلا به دیابت براساس سابقه پزشکی مشخص شد. پیامدهای درمان شامل پایبندی به درمان وکنترل دیابت (اندازه گیری شده با HbA1c) بود. از مدل تحلیل ساختاری (Structural Equation Modeling) برای آنالیز استفاده شد.

    یافته ها:

     فراوانی عدم پایبندی به درمان دیابت 7/5 درصد و فراوانی شکست درمان 9/67 درصد بود. اضطراب و افسردگی درگذشته با مقدار HbA1c فرد همبستگی مثبت معنی دار داشت (156/0β=، 032/0 =P)، که 61 درصد از این اثر از طریق اثرمستقیم (096/0=β) و 39 درصد آن به طور غیرمستقیم و ازطریق فعالیت جسمانی (060/0=β) بود. اضطراب و افسردگی فعلی با عدم پایبندی به درمان فرد همبستگی مثبت معنی دار داشت (093/0β=، 001/0=P)،که 96 درصد از این اثر ازطریق اثر مستقیم (089/0=β) و 4 درصد آن به طور غیرمستقیم و ازطریق فعالیت جسمانی (003/0=β) بود.

    استنتاج

    با وجود خودگزارش دهی مطلوب پایبندی به درمان، حدود دو سوم از افراد، دیابت کنترل نشده داشتند. انجام مداخلات برای افزایش فعالیت جسمانی می تواند اثرات نامطلوب اضطراب و افسردگی برکنترل نامناسب قندخون را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، فعالیت های جسمانی، پیامدهای درمان، دیابت
  • مهدی امینی، صهبا متولی زاده، پرویز دباغی، یاسمن شیاسی، مژگان لطفی* صفحات 86-99
    سابقه و هدف

    یکی از ویژگی های منحصر به فرد مدل ابعادی یا جایگزین اختلال شخصیت DSM-5، توجه به خصایص شخصیت در سنین نوجوانی است. در مورد روایی و ساختار مدل جایگزین اختلالات شخصیت در فرهنگ های غربی مطالعات زیادی انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی مدل جایگزین اختلال شخصیت در نوجوانان و مقایسه ویژگی های روانسنجی فرم اصلی، کوتاه و مختصر پرسشنامه شخصیت (PID-5) در نمونه ای از نوجوانان ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش مقطعی، 404 نفر (4/54 درصد دختر) از نوجوانان 18-13 سال شهر تهران، با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس در مطالعه شرکت داشتند. مشارکت کنندگان فرم مداد کاغذی پرسشنامه های PID-5، مقیاس تکانشگری بارات (BIS-11)، فرم های اضطراب و افسردگی از سیستم اندازه گیری نتایج مبتنی بر گزارش بیمار(PROMIS) را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    ضریب آلفای کرونباخ در فرم اصلی پرسشنامه برای 5حوزه در دامنه ای از 81/0 (حوزه مهارنداشتن) تا 88/0 (حوزه روان پریشی)، برای  فرم کوتاه در دامنه 74/0 (حوزه گسستگی) تا 86/0 (حوزه روان پریشی) و در فرم مختصر در محدوده 67/0 (حوزه عاطفه مندی منفی) تا 76/0 (حوزه روان پریشی) به دست آمد. ضرایب همبستگی خصیصه ها با نشانگان افسردگی، اضطراب و تکانشگری در سه فرم پرسشنامه معنادار بود (05/0P≤ و 01/0P≤). بررسی تحلیل عاملی نیز ساختار پنج عاملی هر سه فرم پرسشنامه را تایید کرد.

    استنتاج

    به طور کلی هر سه فرم نسخه نوجوانان پرسشنامه PID-5 دارای روایی و قابلیت اطمینان مطلوبی بود و از آن ها می توان برای اهداف مختلف بالینی و پژوهشی استفاده کرد. فرم مختصر عمدتا برای غربالگری مناسب است و دو فرم اصلی و کوتاه می توانند برای بررسی خصیصه های نابهنجار شخصیت در نوجوانان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: DSM-5، خصیصه شخصیت، اختلالات شخصیت، پرسشنامه شخصیت، PID-5، نوجوانان
  • پگاه نصیری، علی اکبر استبصاری، سید معین حسینی شیرازی، هادی مختارپور، سید جابر موسوی، محمد ابراهیمی ساروی* صفحات 100-107
    سابقه و هدف

    زیبایی یکی از مهم ترین دلایل مراجعه بیماران جهت درمان های پروتزی می باشد. انتخاب سایز مناسب و نزدیک به واقعیت دندان های قدامی در بیماران پروتزی و بی دندان برای دست دندان های کامل چالشی بزرگ برای بیمار و دندانپزشک است. این مطالعه جهت دستیابی به نسبت های نسبتا نزدیک جهت انتخاب دندان های قدامی طراحی شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 121 بیمار گروه پژوهش را تشکیل دادند. معیارهای مورد نظر بر روی هر بیمار با استفاده از کولیس معمولی ورنیر (Vernier Caliper، مدل Tuff با دقت 05/0 میلی متر) در تماس با بافت نرم صورت، با حداقل فشار در حالت نشسته، دندان ها در رابطه مرکزی، لب ها در حالت استراحت و سر بیمار در موقعیت طبیعی، اندازه گیری شد. میانگین 3 بار اندازه گیری به عنوان نتیجه نهایی ثبت شد. داده ها وارد نرم افزار آماری 25SPSS شدند و از شاخص های میانگین و انحراف معیار جهت توصیف داده استفاده شد.

    یافته ها:

     ارتباط بین سایز دندان های قدامی با فاصله آلا تا آلای بینی رابطه معنی دار مثبتی بود (037/0= P) و بین فاصله آلا تا آلای بینی و فاصله نوک کانین تا نوک کانین ارتباط معنی دار مثبتی وجود داشت (014/0= P). بین سایز دندان های قدامی با فاصله بین دو قوس زایگوما (947/0= P) و همچنین بین عرض دندان های قدامی با فاصله بین میاتوس داخلی و خارجی چشم رابطه معنی داری وجود نداشت (297/0= P و 952/0= P).

    استنتاج

    طبق یافته ها، میانگین اندازه پارامترهای صورتی و دندانی در دو جنس متفاوت بوده و عرض و ارتفاع صورت و همچنین عرض و ارتفاع دندان سانترال ماگزیلا در مردان در مقایسه با زنان بیش تر است.

    کلیدواژگان: نسبت های صورتی، اندازه دندان، لبخند، زیبایی، کانین
  • طاهره ملانیا، قاسم جان بابایی، پوریا اسماعیلی، محمود موسی زاده، مهدی آریانا، مایده صالحی * صفحات 108-114
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه، تعیین اثر خشکی دهان و هایپوسالیویشن بر کیفیت زندگی و ارزیابی میزان جریان بزاق غیرتحریکی در بیماران دریافت کننده کموتراپی می باشد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی-تحلیلی در میان 80 بیمار مبتلا به سرطان و خشکی دهان تحت شیمی درمانی می باشد. برای بررسی اثر خشکی دهان و هایپوسالیویشن بر کیفیت زندگی افراد از پرسشنامه OHIP-14 استفاده شد. یافته ها وارد نرم افزار SPSS 22 شد.

    یافته ها:

     امتیاز ADD-OHIP-14 برابر 66/20 و SC-OHIP-14 برابر با 10/3 به دست آمد. از مجموع 80 بیمار مبتلا به خشکی دهان، 50 نفر هایپوسالیویشن داشتند که ارتباطی معنی دار بین هایپوسالیویشن و خشکی دهان مشاهده شد (001/0<p).

    استنتاج

    خشکی دهان و هایپوسالیویشن در بیماران تحت شیمی درمانی اثر منفی بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان دارد. بهبود وضعیت سلامت دهان بیماران به منظور ارتقاء کیفیت زندگی توصیه می گردد

    کلیدواژگان: شیمی درمانی، خشکی دهان، هایپوسالیویشن، موکوزیت
  • ضیاءالدین اخوان راد، محمدتقی مقدم نیا، احسان کاظم نژاد لیلی، مسعود خسروی، لطیف پناهی، سمیه پوی، آمنه مسیبی، مجید پورشیخیان* صفحات 115-120
    سابقه و هدف

    افت فشارخون و تغییر در علایم حیاتی از شایع ترین عوارض جدی حین همودیالیز می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر استفاده از محلول دیالیز سرد بر وضعیت همودینامیک بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد است که بر روی 99 بیمار دیالیزی در بیمارستان رازی رشت در سال 1398 انجام شد. آزمودنی ها ابتدا طی سه جلسه دیالیز، با محلول دیالیز با دمای 37 درجه سانتی گراد و سه جلسه بعدی با محلول دیالیز سرد با دمای 5/35 درجه سانتی گراد تحت همودیالیز قرار گرفته و فشارخون و نبض آن ها ثبت شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و از آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها: 

    براساس یافته های مطالعه، تغییرات فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بین دو دمای 5/35 و 37 درجه سانتی گراد از لحاظ آماری اختلاف معنی داری داشت(001/0>P). همچنین در دمای 5/35 درجه سانتی گراد میانگین و انحراف معیار تغییرات فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، از قبل به بعد از دیالیز نسبت به دمای 37 درجه سانتی گراد، بیش تر بود. همچنین تغییرات نبض از قبل به بعد از دیالیز بین دو دمای 5/35 و 37 درجه سانتی گراد معنی دار بود (001/0>P).

    استنتاج

    براساس یافته های مطالعه حاضر، استفاده از محلول دیالیز سرد می تواند موجب ثبات وضعیت همودینامیک بیماران حین دیالیز می شود و استفاده از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: همودیالیز، محلول سرد دیالیز، وضعیت همودینامیک
  • محمدرضا نوایی فر، گلنار رحیم زاده، علیرضا فهیم زاد، محمدجعفر صفار، احمدرضا شمشیری، شقایق رضایی، مائده حسین پور، فائزه سادات موحدی، محمدصادق رضایی* صفحات 121-126
    سابقه و هدف

    جهت پیشگیری از هپاتیت B در نوزادان با مادران HBsAg مثبت، واکسیناسیون هپاتیت B در بدو تولد برای نوزاد توصیه می شود. باتوجه به اینکه ابتلا به هپاتیت B در مادران باعث انتقال بیماری به نوزادان می شود لذا شناسایی این مادران اهمیت به سزایی دارد. به همین منظور این مطالعه به منظور بررسی میزان ایمنی زایی واکسیناسیون هپاتیت B و ارایه شیوع هپاتیت B در زنان باردار شهر ساری و پیشگیری از انتقال عفونت هپاتیت B به نوزادان آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه به روش مشاهده ای- توصیفی در زنان باردار در مرکز کوهورت تولد ساری انجام شد. 1018 نمونه برای بررسی مارکرهای سرولوژیک هپاتیت B با استفاده از روش (ELISA) از سال 1397 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    شیوع هپاتیت B در زنان باردار مراجعه کننده به مرکز کوهورت تولد ساری 57/1 درصد بود. 6/46 درصد از 1018 مادر باردار واکسن هپاتیت B را دریافت کرده بودند. 9/51 درصد از 474 نفر افراد ایمن بودند. شیوع هپاتیت B با افزایش سن و دوره بارداری ارتباط معناداری داشت (به ترتیب 009/0=P، 005/0=P). استفاده نکردن از کاندوم در افرادی که ایمن نبودند و سابقه خانوادگی هپاتیتB داشتند با ابتلا به هپاتیتB ارتباط معنی داری داشت (به ترتیب 008/0=P، 000/0=P).

    استنتاج

    سابقه خانوادگی هپاتیت B، سن مادر، مرحله بارداری و عدم استفاده از کاندم از عوامل خطرساز برای ابتلا به عفونت هپاتیت B در خانم های باردار ساکن ساری می باشند.

    کلیدواژگان: الایزا، هپاتیت B، زنان باردار، واکسیناسیون
  • رویا ملک زاده، قاسم عابدی، سونا سرافراز، منصور رنجبر، تورج اسدی* صفحات 127-133
    سابقه و هدف

    ارتقای ایمنی بیمار یکی از اهداف اصلی نظام های سلامت است و ضروری است تا فرهنگ ایمنی بیمار در بین کارکنان به صورت مستمر مورد بررسی قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بین کارکنان بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که بر روی 370 نفر از کارکنان بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی استان مازندران انجام گرفت. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار (HSOPSC) مشتمل بر 42 سوال و 12 بعد بود. اطلاعات بر اساس آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    بیش تر مشارکت کنندگان (47/43 درصد)سن 40 تا 50 سال و سابقه کاری 1 تا 10 سال (74/42 درصد) و شیفت در گردش (07/60 درصد) داشتند. در بین ابعاد 12گانه فرهنگ ایمنی بیمار، بیش ترین و کم ترین میانگین و انحراف معیار به ترتیب مربوط به ابعاد یادگیری سازمانی بهبود مستمر (89/0±00/4)وتحویل و نقل و انتقالات بیمارستانی (97/0±51/2) بود. 36/51 درصد کارکنان در 12 ماه گذشته سابقه هیچ گونه گزارش رخدادی را نداشتند.

    استنتاج

    بر اساس نتایج، وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های مورد مطالعه متوسط بود. توجه بیش تر به ایمنی بیمار در برنامه های بیمارستان، برگزاری دوره های آموزشی جهت تحویل و نقل و انتقال بیماران در بیمارستان و ایجاد سیستم گزارش دهی و تشویق کارکنان به گزارش خطاها پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، ایمنی، بیمارستان
  • حسین محسنی پویا*، یدالله جنتی، فرشته مجلسی، نورالدین موسوی نسب صفحات 134-139
    سابقه و هدف

    خودکارآمدی، پیش نیاز مهم رفتار، خصوصا رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کووید-19 است. شناسایی عواملی که منجر به افزایش خودکارآمدی در افراد می گردد، می تواند راهگشای تصمیم گیری های لازم در جهت تغییر رفتار افراد جامعه باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین خودکارآمدی با حساسیت، شدت درک شده نسبت به رفتارهای پیشگیرانه بیماری ویروس کووید- 19 در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های معین (ره) شهرستان ساری، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی تحلیلی، بر روی 268 بیمار مراجعه کننده به مراکز معین کرونا شهرستان ساری در سال 1399 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و در دسترس، و جمع آوری داده ها به صورت آنلاین و از طریق پرسشنامه محقق ساخته 3 بخشی بود.

    یافته ها: 

    میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه 6/8±81/36، و 5/17 درصد افراد مورد مطالعه مبتلا به کرونا بودند. 3/81 درصد افراد برای ضدعفونی کردن دست های خود از آب و صابون استفاده می کردند. بین خودکارآمدی و شدت درک شده (257/0-068/0: CI 95% و 163/0:B) و نیز خودکارآمدی و حساسیت درک شده (267/0-060/0: CI 95% و 164/0 :B) همبستگی معنی داری وجود داشت. همچنین حساسیت و شدت درک شده، 10 درصد از واریانس خودکارآمدی را پیش بینی کردند.

    استنتاج

    شدت و حساسیت درک شده افراد جامعه نسبت به رعایت اصول پیشگیری از بیماری کرونا می تواند در خودکارآمدی افراد تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، خودکارآمدی درک شده، حساسیت درک شده، شدت درک شده
  • محرم اصغرپور، فاطمه هادیزاده طلاساز*، رقیه رحمانی صفحات 140-155
    سابقه و هدف

    آتروفی واژن یکی از عوارض شایع و پیش رونده در زنان یایسه بوده که بر فعالیت های روزمره زندگی، سلامت جنسی و کیفیت زندگی زنان تاثیر می گذارد. با توجه به خطرات هورمون درمانی، بسیاری از خانم های یایسه به دنبال درمان های گیاهی برای رفع علایم می باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف مرور سیستماتیک مطالعات انجام شده در رابطه با تاثیر گیاهان دارویی در درمان آتروفی واژن زنان یایسه انجام شد.

    مواد و روش ها:

     جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Scopus، Pubmed، Web of science، Science direct، SID، Magiran و Google scholar با استفاده از کلید واژه های انگلیسی Herbal Medicine، Medicinal Plants، vagina، Atrophy، Postmenopausal Period، Clinical Trial و کلید واژه های فارسی منوپوز، یایسگی، آتروفی واژن، طب گیاهی، گیاهان دارویی و کارازمایی بالینی توسط دو نفر از پژوهشگران به طور مستقل و بدون محدودیت زمانی تا دسامبر 2020 انجام شد. جهت ارزیابی کیفیت مقالات وارد شده به مطالعه، از چک لیست کانسرت 2010 استفاده و مطالعاتی که نمره 18 و یا بیش تر داشتند، وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    از مجموع 747 مقاله به دست آمده از پایگاه های اطلاعاتی، 12 کارآزمایی بالینی شامل 7 نوع گیاهان دارویی (بابونه، شیرین بیان، رازیانه، پیوراریا میریفیکا، بذر کتان، کوهوش سیاه و شبدر قرمز) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعات نشان دادند که فرآورده های گیاهی می توانند در کاهش علایم آتروفی واژن در زنان یایسه از تاثیر مطلوبی برخوردار باشند.

    استنتاج

    به دنبال انجام مطالعات بیش تر و در صورت تاثیرگذاری کافی، گیاهان دارویی حاوی فیتواستروژن ها می توانند به عنوان یک درمان انتخابی برای بهبود آتروفی واژن و جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی باشند.

    کلیدواژگان: آتروفی، واژن، منوپوز، کلیماکتریک، گیاهان دارویی، کارازمایی بالینی
  • رقیه خاتون عرب، مهدی پوراصغرعربی، صغری خانی*، محمد خادملو، زهرا رحمانی، ذلیخا عطارد، زینب نظری صفحات 156-170
    سابقه و هدف

    عوامل مختلفی بر درد، احساسات و هیجانات مادر در دوران بارداری تاثیر دارند و این عوامل، نقش مهمی در تصمیم گیری روش ختم بارداری و کاهش عوارض بارداری دارند. مطالعه حاضر به صورت نظام مند و به منظور مروری بر تاثیر هیپنوتیزم بر پیامدهای بارداری و زایمان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مروری سیستماتیک، پس از جستجوی مقالات، بدون محدودیت زمانی در پایگاه ها و بانک های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed،Web of Science، Scientific Information Database (SID)، Cochrane Library، Scopus، Magiran، Registry of Clinical Trial (IRCT)، و ProQuest، و حذف موارد غیر مرتبط، کیفیت 21 مطالعه انگلیسی توسط Jadad مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت 13 مطالعه وارد متا آنالیز شد. برای بررسی هتروژنیسیته از آزمون کوکران Q و I2، و جهت آنالیز از نرم افزار STATA.11 استفاده گردید.

    یافته ها: 

    جمع بندی یافته های مطالعات، منجر به تشکیل شش طبقه در مورد تاثیر هیپنوتیزم بر پیامدهای بارداری شد. این موارد شامل، هیپنوتیزم موجب کاهش مصرف داروهای کاهنده درد می شود (001/0>P، (38/0- 12/0: %95CI)، 21/0=OR)، هیپنوتیزم موجب کاهش مصرف اکسی توسین نمی شود(880/0=P)، هیپنوتیزم موجب کاهش زایمان سزارین نمی شود(082/0=P)، هیپنوتیزم موجب افزایش میزان زایمان طبیعی می شود (001/0>P، (32/5- 75/1 : %95CI)، 06/3=OR)، هیپنوتیزم موجب کاهش میزان زایمان زودرس نمی شود (051/0=P) و هیپنوتیزم موجب افزایش نمره آپگار نوزاد نمی شود (27/0= P)، می باشد.

    استنتاج

    انجام هیپنوتیزم می تواند موجب کاهش مصرف داروهای کاهنده درد زایمان و همچنین افزایش زایمان طبیعی گردد.

    کلیدواژگان: سزارین، زایمان، بارداری، هیپنوتیزم، خود هیپنوتیزمی، درد زایمان
  • زینب فریمانی، مژگان پاکنژاد، محبوبه بهلولی، نوید یوسفی، ندا ایزدی، سولماز اکبری* صفحات 171-185
    سابقه و اهداف

    هدف نهایی درمان های پریودنتال بازسازی کامل انساج از دست رفته به نحوی است که با بافت هایی با همان عملکرد و ساختار، جایگزین شوند. باتوجه به نتایج امیدبخش مهندسی بافت در تسهیل رژنراسیون پریودنتال، هدف این مطالعه مرور نظام مند بررسی رژنراسیون انساج پریودنتال تحت تاثیر تغییردهنده های زیستی در ضایعات داخل استخوانی مدل های حیوانی است.

    مواد و روش ها

    با جست وجو در منابع اطلاعاتی، تمامی مطالعاتی که به بررسی اثر تغییردهنده های زیستی بر بازسازی انساج پریودنتال در ضایعات داخل استخوانی مدل های حیوانی در بازه مارس 2020-2010 میلادی پرداخته بودند، جمع آوری شدند. غربالگری مطالعات براساس معیارهای مورد نظر انجام و ارزیابی کیفیت مقالات با ابزار SYRCLE صورت گرفت. سپس فراتحلیل برای مطالعات واجد شرایط انجام شد.

    یافته ها

    بعد از غربالگری عنوان، چکیده و متن کامل مقالات، در نهایت 18مطالعه برای ارزیابی کیفی و 5 مطالعه برای فراتحلیل انتخاب شدند. مطالعات براساس شکل و تعداد دیواره های ضایعه استخوانی به سه زیر گروه یک، دو و سه دیواره تقسیم شدند. براساس یافته های هیستولوژیک، کاربرد تغییردهنده های زیستی در تمامی انواع ضایعات داخل استخوانی باعث افزایش ساخت استخوان و سمان جدید نسبت به گروه کنترل می شود(001/0P<). نتایج فراتحلیل در ضایعات یک دیواره ای نشان داد که اضافه کردن تغییردهنده های زیستی باعث افزایش معنی دار بازسازی استخوان (mm58/1، 03/2-12/1 CI: % 95، 001/0P˂) و سمنتوم (mm27/1، 70/1-84/0 CI: % 95، 001/0P˂) می گردد.

    استنتاج

    استفاده از تغییردهنده های زیستی مانند فاکتورهای رشدی، می تواند اثر مثبتی بر رژنراسیون انساج پریودنتال در مدل های حیوانی ضایعات داخل استخوانی داشته باشد. مطالعات انسانی بعدی جهت استفاده کلینیکی از این مواد زیستی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: فاکتور رشد، رژنراسیون پریودنتال، ضایعات داخل استخوانی، مطالعات حیوانی
  • مریم مبینی* صفحات 186-198

    بیماری های التهابی روماتیسمی، علاوه بر درگیری مفاصل و دیگر سیستم های بدن، با افزایش مورتالیتی و موربیدیتی نیز همراه هستند. یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در بیماران مبتلا به این بیماری ها، دلایل قلبی عروقی است که می تواند ناشی از ماهیت و پاتوفیزیولوژی بیماری، التهاب مزمن و داروهای مورد استفاده باشد. با وجود متفاوت بودن پاتوژنز و علایم بیماری های آرتریت روماتویید، لوپوس سیستمیک اریتماتو، آرتریت پسوریازیس و نقرس، وجود التهاب مزمن وجه مشترک پاتوفیزیولوژیک آن ها می باشد. در سال های اخیر، همراهی سندرم متابولیک با برخی از این بیماری ها نشان داده شده است. بررسی سندرم متابولیک در بیماری های التهابی روماتیسمی از دیدگاه های مختلف دارای اهمیت می باشد، از آن جمله می توان همراهی در ایجاد بیماری های قلبی عروقی، ایجاد وضعیت پیش التهابی، انتخاب نوع درمان و پایش های مربوط به آن را نام برد. در این مقاله مروری، در ابتدا به بررسی اهمیت سندرم متابولیک در بیماری های روماتیسمی به صورت کلی پرداخته می شود، سپس هر یک از بیماری های فوق به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می گیرند. در این مطالعه با بررسی مطالعات قبلی به این نتیجه رسیدیم که ،چاقی شکمی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید و لوپوس، چاقی شکمی و پرفشاری خون در بیماران مبتلا به آرتریت پسوریازیس و هیپرتری گلیسریدمی و پرفشاری خون در نقرس از اجزای مهم سندرم متابولیک می باشند که نیاز به مراقبت بیش تر دارند.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، لوپوس سیستمیک اریتماتو، آرتریت روماتویید، نقرس
  • فرهاد ثبوتی، آناهیتا لطفی زاده، ایمان میثاق توپکانلو، امیرحسین میرزائیان، مهدی آریانا* صفحات 199-209
    سابقه و هدف

    در بسیاری از دانشگاه ها، حضور فیزیکی دانشجویان دندانپزشکی برای فراگیری علوم نظری و مهارت های بالینی این رشته الزامیست. دانشجویان دندانپزشکی در معرض خطر بالای ابتلا به COVID-19 می باشند؛ زیرا تولید آیروسل و ارتباط نزدیک با بیمار اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه مروری، چالش های موجود در آموزش دانشجویان دندانپزشکی در دوران پاندمی COVID-19 و راه حل های مربوطه بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    مقالات انگلیسی زبان مرتبط در پایگاه های MEDLINE، Scopus، Ovid و Google scholar تا تاریخ 7 سپتامبر 2020 جست وجو شدند. مقالات مرتبط با جامعه هدف دانشجویان عمومی و تخصصی دندانپزشکی وارد مطالعه شده و مطالعات مربوط به دندانپزشکان فارغ التحصیل یا پاندمی های دیگر، حذف شدند. پس از ارزیابی کیفیت مقالات، تعداد 49 مقاله وارد مطالعه شد.

    یافته ها: 

    پاندمی COVID-19 سبب اخلال در آموزش حضوری مرسوم دندانپزشکی و روی آوردن به آموزش مجازی شد. اما این روش هم با چالش هایی مانند فقدان امکانات کافی و عدم آشنایی افراد روبه روست. در این شرایط، آموزش و ارزشیابی دروس نظری باید تا حد ممکن به صورت مجازی و با کیفیت بالا ادامه یابد. واحدهای عملی نیز باید با گروه بندی دانشجویان در تعداد کمتر و شیفت های بیشتر ضمن رعایت اصول جدید کنترل عفونت دایر شوند. پژوهش ها نیز می توانند بر روی نمونه های غیرانسانی و حول موضوعات COVID-19 ادامه یابند.

    استنتاج

    اصلاح و ارتقاء ساختار آموزش نظری و بالینی دندانپزشکی جهت مقابله با بحران های مشابه در آینده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی، آموزش از راه دور، کووید-19، کنترل عفونت، تجهیزات حفاظت فردی، مروری نقلی
|
  • Farhang Babamahmoodi, Mohammad Azadbakht*, Seyed Jalal Hosseinimehr, Fatemeh Akbari, Reza Alizadeh-Navaei, Ali Sharifpour, Hossein Asgarirad, Leila Delavarian Pages 1-10
    Background and purpose

    This research aimed at investigating the effect of herbal medicine on reduction of pulmonary complications in patients with Coronavirus disease 2019 (COVID-19).

    Materials and methods

    Forty patients with COVID-19 infection older than 18 years of age (60% men) with the average age of over 55 years old enrolled in this study. Written consent was obtained and participants with the following symptoms were divided into experimental group and control group: body temperature higher than 38℃, lymphocyte counts of less than 1200, positive CRP, respiratory symptoms, and pulmonary involvement in lung CT scan. The control group was treated with 400 mg Kaletra® and 200 mg hydroxychloroquine oral every 12 hours, and the experimental group, in addition to this regimen, received 5 ml of a herbal medicine (consisting of Satureja hortensis L., Hypericum perforatum L. and Foeniculum vulgare L.) three times a day. Statistical analysis was done in SPSS applying Chi-square test and t-test.

    Results

    The herbal medicine was found to be significantly effective in decreasing the time of hospitalization and recovery from the disease (8.5 days in control group vs. 5 days in experimental group, (P<0.05). Also, CRP levels decreased significantly in experimental group and CRP level changes in the control group were 4.75 times higher than the experimental group (P<0.05). Furthermore, pulmonary involvement improved by 8.34% in experimental group compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The herbal drug administered in this study, considerably improved lung symptoms and decreased the course of treatment of COVID-19 infection.

    Keywords: COVID 19, Satureja hortensis, Hypericum perforatum, Foeniculum vulgare, Coronavirus
  • Seyed Hosein Babaee Sadati*, Abdolreza Jafari Chashmi, Seyed Abdollah Hashemvarzi Pages 11-22
    Background and purpose

    Apoptosis is a protective cellular process that plays an important role in the development and homeostasis of natural tissues as well as disease-causing factors. Current study aimed at determining the effect of aerobic training, Vitamin D, and injection of adipose tissue-derived stem cells (ADSCs) on some apoptotic and anti-apoptotic indices of beta-pancreatic cells of streptozotocin (STZ) induced diabetic rats.

    Materials and methods

    In an experimental study, 80rats (220-240g, 8 weeks old) were randomly divided into 10 groups: Control, Sham, diabetics, ADSCs, exercise, Vitamin D, ADSCs +exercise, ADSCs +Vitamin D, exercise+ Vitamin D, and ADSCs +exercise+ Vitamin D. The exercise protocol included treadmill running at 60-70% VO2max for 5 days a week/ 6 weeks. In ADSCs receiver groups, human ADSCs (1.5*106 PBS/5mL) were injected to the tail vein. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of streptozotocin (60mg/kg) dissolved in citrate buffer, pH 4.5. Bax and Bcl2 values of beta pancreatic cells were measured following homogenization and centrifugation using ELISA. Data analysis was done applying one way analysis of variance and Tukey test.

    Results

    Significant differences were seen between the levels of Bax and Bcl2a well as the ratio of Bcl-2/Bax between diabetic group and control group and diabetic group and other groups (P=0.001). But, there were no significant differences between other groups (P=0.001).

    Conclusion

    It seems that all interventions, especially their combination, can have an increasing effect on Bcl2 values and decrease Bax values and the ratio of beta-pancreatic cells. So, they can be used as a Bax pharmacological method to reduce hyperglycemia-induced apoptosis on beta cells.

    Keywords: progressive aerobic training, Adipose-derived stem cells, beta pancreatic cells, streptozotocin, Vitamin D
  • Elham Haghighifar, Bahram Nasr Esfahani, Hossein Fazeli* Pages 23-32
    Background and purpose

    Burn wounds are a good host for infections. Acinetobacter baumannii is an opportunistic bacterium in patients with burn infections. Toxin-antitoxin systems (TAS) are genetic elements that are essential for antibiotic resistance and biofilm formation in bacteria, including higBA and relBE TA systems. The present study aimed to investigate the frequency of higBA and relBE genes in A. baumannii strains isolated from burn wound infection as well as the association between genetic elements and antibiotic resistance and biofilm formation.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 139 A. baumannii isolates were collected from burn wounds of patients hospitalized in a burn center in Isfahan, Iran. The isolates were identified and confirmed through biochemical and molecular tests. Antibiotic susceptibility testing was performed via disk diffusion method and biofilm production was detected by microtiter plate assay. Presence of higBA and relBE TA system genes was investigated by PCR.

    Results

    Out of 139 A. baumannii isolates, 114 were multi-drug resistant (MDR) and able to form biofilm. relBE and higBA genes were observed in 94.73% and 8.77% of the isolates, respectively. Significant correlations were found between the presence of relBE and higBA genes and resistance to imipenem and levofloxacin (P<0.05). There were no significant correlations between presence of relBE and higBA genes and biofilm formation (P>0.05).

    Conclusion

    In this study, the number of MDR A. baumanni strains was significantly higher compared to previous studies and most species had the ability to form biofilms. According to the association between TA genes and antibiotic resistance, further studies are needed on the TA systems.

    Keywords: toxin-antitoxin systems, Acinetobacter baumannii, biofilm, antibiotic resistance
  • Sepideh Peyvandi, Marzieh Zamaniyan, Noushin Gordani*, Maryam Kharazizadeh, Abolghasem Ajami Pages 33-41
    Background and purpose

    Androgens play a key role in growth of ovarian follicles and female fertility in the process of in vitro fertilization. This study was performed to determine the relationship between androgen levels and success rate in Intracytoplasmic sperm injection (ICSI).

    Materials and methods

    A nested case-control study was carried out in 60 infertile women attending the Infertility Treatment Center in Sari Imam Khomeini Hospital. They underwent agonist protocol and their levels of luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH), testosterone, and dehydro epiandrosterone-sulfate (DHEA-S) were measured on days three of menstrual cycle and ICSI cycle, day six of gonadotropin injection, and the day of human chorionic gonadotropin (HCG) injection. Data were analyzed in SPSS V18 applying independent T-test.

    Results

    The mean age of participants was 30.1± 6.1 years. Among the subjects, 16 (26.7%) became pregnant and 44 (73.3%) did not become pregnant. On day three of ICSI cycle and before the onset of HCG injection, testosterone level was 0.88 ± 0.68 ng/ml in pregnant women and 0.53 ± 0.25 ng/ml in non-pregnant women (P= 0.012). The levels of DHEA-S were 2.79 ± 1.87 µg/l and 1.62 ± 1.45 µg/l in pregnant and non-pregnant women, respectively (P= 0.02).

    Conclusion

    Androgen levels can play a significant role in the success of ICSI cycle, so, androgen therapy can be an attractive hypothesis for improving ovarian response and used as a treatment option to increase the success of in vitro fertilization.

    Keywords: infertility, fertilization in vitro, androgen
  • Athena Sharifi Razavi, Zeynab Hedayati, Nasim Tabrizi* Pages 42-50
    Background and purpose

    Ischemic stroke is one of the most common neurological diseases that leads to disability in many cases. The aim of this study was to investigate the factors affecting the duration of hospitalization in patients with ischemic stroke undergoing thrombolytic therapy.

    Materials and methods

    This retrospective descriptive-analytical study was performed in consecutive adult patients with ischemic stroke who underwent thrombolytic treatment in Neurology Department of Sari Bu Ali Sina Hospital 2016-2018. Factors associated with duration of hospitalization were investigated.

    Results

    The records of 173 patients (54.9% males) were studied and the mean age of patients was 68.5 ± 12.3 years. During hospitalization, pneumonia, urinary tract infection, and other infections were seen in 19.7%, 9.8%, and 1.2%, respectively. Among the patients, 12.7% experienced hemorrhagic complications. Duration of hospitalization was <7 days in 52.6% and ≥7 days in 47.4% of the patients. Length of hospitalization was significantly associated with hyperlipidemia (P=0.005), stroke severity (P=0.02), large vessel stroke (P<0.001), hemorrhagic complications (P=0.004), and nosocomial infections (P<0.001).

    Conclusion

    Hyperlipidemia, stroke severity, complications of thrombolysis, and nosocomial infections affect the length of hospital stay in patients with ischemic stroke who received alteplase. Therefore, appropriate approach is needed in management of these patients to prevent and eliminate the aforementioned factors.

    Keywords: ischemic stroke, thrombolytic therapy, alteplase, length of hospitalization
  • Mehdi Mesri, MohammadRreza Rouhani, HamidReza Koohestani, Hadi Azani, Ahmad Ahad, Mahmood Karimy* Pages 51-61
    Background and purpose

    The outbreak of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pneumonia is a major threat to global public health because it is very contagious and spreads quickly by human-to-human transmission. This study aimed to investigate the clinical characteristics and outcome of patients infected with COVID-19 in Saveh, Iran.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical study was conducted in 1537 patients with suspected or confirmed COVID-19 from 18 February- 2 June 2020. Medical records were studied and a researcher-made questionnaire consisting of demographic information, epidemiological, and clinical manifestations were used to collect the data.

    Results

    There were significant differences between patients tested positive and negative for COVID-19 in terms of gender, age, duration of hospitalization, and contact with a patient with confirmed COVID-19 (P<0.05). The main symptoms of patients included cough (43.8%), fever (41.4%), and dyspnea (40.3%). The most common chronic diseases in these patients were cardiovascular disease (12.9%), diabetes (11.5%), and hypertension (9.7%). The mean age of death due to COVID-19 was 70.2±15.6 years and higher rate of mortality was seen in men (66.2%).

    Conclusion

    While responding to COVID-19, health authorities should consider vulnerable groups (older patients and those with underlying diseases) and provide them with more information on the modes of transmission of COVID-19 and the risks of infection.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Clinical features
  • Gholamreza Fallah Mohammadi* Pages 62-70
    Background and purpose

    Computed tomography scan (CT) is highly capable of diagnosing abdominal and pelvic lesions. Injection of contrast media at appropriate concentration and volume provides the least side effects and the highest image quality. This study aimed at investigating the volume of contrast medium injected and the level of image contrast compared to the standard model, in the imaging department of referral hospitals in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    In this quantitative descriptive study, CT scan imaging protocols in abdominal examinations and physical characteristics of the patients were recorded The difference in the volume injected of contrast media were compared between conventional method and standard method. Several CT scan images with different contrast levels were divided into four image quality groups by two experienced radiologists based on the ratio of contrast to image noise (CNR) of the organs. The percentage of adherence of the centers to the standard method and the percentage of each image quality group was calculated using descriptive statistics.

    Results

    The CT scan imaging centers showed low adherence (37%) to the standard method (weight-based injection). Among the images investigated, 51.6% had excellent and good contrast levels. There was no correlation between patients’ weight and the volume of contrast medium injected (P<0.05). The CNR of the organs increased as the amount of iodine injected per unit mass increased. 

    Conclusion

    Imaging centers should select the volume of the contrast medium based on patientchr('39')s weight. The image quality is a function of the amount of iodine injected per unit weight of the patient, therefore, the concentration of contrast agent must be correctly selected.

    Keywords: CT scan, contrast media, image quality, patient weight
  • Fatemeh Amini, Afsaneh Khajevand Khoshli*, Javanshir Asadi, Adeleh Bahar, Hamid Najafipour, Ali Mirzazadeh Pages 71-85
    Background and  purpose

    Depression and anxiety affect the outcomes of diabetes treatment, but, it is not yet completely understood how this happens. We used a structural model to assess the relationship between depression and anxiety considering the mediating role of physical activity on treatment adherence and diabetes control.

    Materials and methods

    The present study was conducted using the data of a cohort study in Kerman, Iran. Data was collected using Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ). Fasting blood sugar level and HbA1c levels were also measured. Diabetes was diagnosed based on medical history. Treatment outcomes included adherence to treatment and diabetes control (measured by HbA1c). Data analysis was carried out in Stata V15 applying structural analysis model.

    Results

    Non-adherence to diabetes treatment was seen in 5.7% of the patients and treatment failure occurred in 67.9%. Anxiety and depression levels in the past had a significant positive correlation with HbA1c levels (β= 0.156, P= 0.032); 61% through direct effect (β= 0.096) and 39% through indirect effect via physical activity (β= 0.060). Also, the findings showed a significant positive correlation between non-adherence to treatment and current anxiety and depression levels (β= 0.093, P = 0.001); 96% through direct effect (β= 0.089) and 4% through indirect effect via physical activity (β= 0.003).

    Conclusion

    Despite optimal self-reports of adherence to treatment, about two thirds of people studied had uncontrolled diabetes. Interventions aiming at increasing physical activity can reduce the adverse effects of anxiety and depression on poor glycemic control.

    Keywords: anxiety, depression, physical activity, treatment outcomes, diabetes
  • Mahdi Amini, Sahba Motevalizade, Parviz Dabaghi, Yasaman Shiasi, Mozhgan Lotfi* Pages 86-99
    Background and purpose

    One of the unique features of the Dimensional or Alternative Model of Personality Disorders (AMPD) in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), is considering personality traits in adolescence. There are many studies on the validity and structure of DSM-5’s AMPD in Western culture. The aim of this study was to investigate the AMPD in Iranian adolescents and comparing the psychometric characteristics of the original, short and brief forms of Personality Inventory for DSM-5 (PID-5).

    Materials and methods

    A cross-sectional study was carried out in 404 adolescents aging 13-18 years old, including 54.4% females, living in Tehran, Iran who were selected via convenience sampling. All participants completed the paper-based forms of the PID-5, Barratt Impulsivity Scale (BIS-11), and Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS)–Emotional Distress—Anxiety and Depression—Short Forms.

    Results

    Cronbachchr('39')s alpha coefficient in the original form of PID-5 ranged from 0.81-0.88 (disinhibition and psychoticism, respectively) for five domains. For short form it was between 0.74 and 0.86 (detachment and psychoticism, respectively) and for brief form the Cronbachchr('39')s alpha coefficient was between 0.67 and 0.76 (negative affectivity and psychoticism, respectively). There were significant correlations between personality traits and the symptoms of depression, anxiety, and impulsivity in all forms of PID-5 (P≤0.05, P≤0.01). Factor analysis confirmed the 5-factor structure of the original, short and brief forms of PID-5.

    Conclusion

    The original, short, and brief forms of PID-5 showed good reliability and validity. This supports that all three PID-5 forms can be used for various clinical and research purposes. The brief form is mainly suitable for screening, while the original and short forms can be used in investigating abnormal personality traits in adolescents.

    Keywords: DSM-5, personality traits, personality disorders, personality inventory, PID-5, adolescents
  • Pegah Nasiri, Aliakbar Estebsari, Seyed Moien Hosseini Shirazi, Hadi Mokhtarpour, Seyyed Jaber Mousavi, Mohammad Ebrahimi Saravi* Pages 100-107
    Background and purpose

    Esthetics is a major purpose in prosthetic treatments. Choosing the right size of anterior teeth in prosthetic and edentulous patients is a major challenge for both the patient and the dentist. This study was designed to obtain approximately close ratios for selection of anterior teeth.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study, was performed in 121 patients. Measurements were performed using Vernier Caliper in contact with the soft tissue of the face with minimal pressure. Measurements were made while patients were in an upright position and their head was in a normal position. All patients occlusion was placed in centric relation (CO), and their lips were in resting position. The average amount of three measurements was recorded as the final result. SPSS V25 was applied for statistical analysis.

    Results

    There were significant positive relationships between the size of anterior teeth and the distance between the two nasal tips (P=0.037) and between two nasal tips and canine to canine distance (P=0.014).  No significant relationships were found between the size of anterior teeth and the distance between two zygomatic arches (P=0.947) and between the width of the anterior teeth and the distance between the internal and external meatus (P=0.297, P=0.952, respectively).

    Conclusion

    The average size of facial and dental parameters was found to be different between men and women. The width and height of the face and the width and height of the maxillary central teeth were higher in men than women.

    Keywords: facial ratios, tooth size, smile, beauty, canine
  • Tahereh Molania, Ghassem Janbabaei*, Pouria Esmaeili, Mahmood Moosazadeh, Mehdi Aryana, Maedeh Salehi Pages 108-114
    Background and purpose

    The aim of this study was to determine the effect of xerostomia and hyposalivation on quality of life in patients receiving chemotherapy and evaluating unstimulated salivary flow rate in these patients.

    Materials and methods

    This descriptive-analytic study was conducted in 80 cancer patients with xerostomia undergoing chemotherapy. The Health Impact Profile-14 (OHIP-14) was administered to evaluate the effect of xerostomia and hyposalivation on patients’ quality of life. Data analysis was done in SPSS V22.

    Results

    The additive and simple count OHIP-14 scores were 20.66 and 3.10, respectively. Among 80 patients with xerostomia, 50 had hyposalivation (P<0.001).

    Conclusion

    Xerostomia and hyposalivation in patients undergoing chemotherapy have negative effects on oral health-related quality of life and these patients require more attention.

    Keywords: chemotherapy, xerostomia, hyposalivation, mucositis
  • Ziaddin Akhavan Rad, MohammadTaghi Moghadamnia, Ehsan Kazemnezhad Leyli, Masoud Khosravi, Latif Panahi, Somaye Pouy, Ameneh Mosayyebi, Poursheikhian* Pages 115-120
    Background and purpose

    Hypotension is the most common serious complication during hemodialysis. The aim of this study was to evaluate the effect of cold dialysate on hemodynamic status of patients undergoing hemodialysis.

    Materials and methods

    A before/after study using a quasi-experimental design was carried out in 99 patients undergoing hemodialysis attending Rasht Razi Hospital, 2019. All patients received hemodialysis using a dialysate at 37°C for three consecutive sessions and the next three sessions were performed using a cool temperature dialysate (35.5°C). Blood pressure and pulse rate were monitored in all sessions. Data were analyzed in SPSS V16 using independent t-test and paired t-test.

    Results

    Systolic and diastolic blood pressure changes were significantly different between the two dialysate temperatures (P<0.001). At 35.5°C, the mean systolic/diastolic blood pressure changes were higher than at 37°C from pre-dialysis to post-dialysis. Also, pre-dialysis and post-dialysis pulse changes were significantly different between the two temperatures (P<0.001).

    Conclusion

    According to this study, cold dialysis solution can stabilize the hemodynamic status of patients during dialysis.

    Keywords: hemodialysis, cold dialysate, hemodynamic condition
  • MohammadReza Navaifar, Golnar Rahimzadeh, AliReza Fahimzad, MohammadJafar Safar, AhmadReza Shamshiri, Shaghayegh Rezai, Maedeh Hoseinpour, Faezeh Sadat Movahedi, MohammadSadegh Rezai* Pages 121-126
    Background and purpose

    Hepatitis B vaccination is recommended in HBsAg-positive mothers to prevent hepatitis B in infants. Mother-to-infant transmission of HBV causes many health problems and it is important to identify HBV positive mothers. This investigation aimed at studying the prevalence of HBV and the immunogenicity of HBV vaccination in pregnant women to prevent HBV at birth in Sari, Iran.

    Materials and methods

    This descriptive observational study was conducted in pregnant women attending Sari Birth Cohort (SBC) Center, 2018-2020. A total of 1018 samples were investigated for HBV serological markers by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).

    Results

    The prevalence of HBV was 1.57% and 46.6% (n=474) of expectant mothers had received HBV vaccine. Immunogenicity of HBV vaccination was 51.9%. HBV prevalence was found to be significantly associated with increase in age and gestational age (P= 0.009 and P= 0.005, respectively). HBV infection in women who were not immunized was significantly associated with family history of HBV and unprotected sex (P= 0.000 and P= 0.008, respectively).

    Conclusion

    Family history of HBV, maternal age, gestational age, and unprotected intercourse were the risk factors for HBV infection in pregnant women in Sari.

    Keywords: ELISA, hepatitis B, pregnant women, vaccination
  • Roya Malekzadeh, Ghasem Abedi, Sona Sarafraz, Mansour Ranjbar, Touraj Assadi* Pages 127-133
    Background and purpose

    Improving patient safety is one of the main goals of health systems and employees need to be continuously examined for patient safety culture. The aim of this study was to assess patient safety culture in hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences in 2020.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical study was performed in 370 employees working in public, private, and social security hospitals. The sample size was calculated using the Cochranchr('39')s formula and the subjects were selected using simple random sampling. The Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSOPSC) consisting of 42 questions and 12 dimensions was administered. Data analysis was done applying independent t-test and one-way analysis of variance.

    Results

    Among the participants, 43.47% aged 40-50 years old, 42.74% had 1-10 years of work experience, and 60.07% had shift works. The dimensions of HSOPSC with highest and lowest scores were organizational learning and continuous improvement (4.00±0.89) and hospital delivery (2.51±0.97), respectively. Almost half of participants (51.36%) had no record of any incident in the past 12 months.

    Conclusion

    Patient safety culture was moderate in hospitals studied. Hospitals are recommended to focus more on patient safety by holding training courses for transfer of patients, and establish a reporting system and encourage staff to report errors.

    Keywords: patient safety culture, safety, hospital
  • Hossein Mohsenipouya*, Yadollah Jannati, Fereshteh Majlessi, Noureddin Mousavi Nasab Pages 134-139
    Background and purpose

    Self-efficacy is central to behavior, especially preventive behaviors of Coronavirus Disease 2019 (Covid-19). Identifying the factors that lead to increased self-efficacy in individuals can pave the way for necessary decisions to change the behavior of the society. This study aimed at determining the relationship between people’s self-efficacy and perceived severity and sensitivity to preventive behaviors of Covid-19 in Sari, Iran.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was performed in 268 patients attending certain health centers in Sari, 2020.The subjects were selected using convenience sampling. To collect the data, a researcher-made questionnaire was administered online consisting of three sections.

    Results

    The mean age of the study population was 36.81±8.6 years and 17.5% of the patients were confirmed cases of Covid-19. Among the people studied, 81.3% used soap and water to disinfect their hands. There were significant correlations between self-efficacy and perceived severity (B: 0.163, CI 95%: 0.068-0.257) and perceived sensitivity (B: 0.164, CI 95%: 0.060-0.267). Perceived sensitivity and severity also predicted 10% of the variance in self-efficacy.

    Conclusion

    Perceived severity and sensitivity to Covid-19 preventative behaviors could affect people’s self-efficacy.

    Keywords: COVID-19, perceived self-efficacy, perceived sensitivity, perceived severity
  • Mahram Asgharpoor, Fatemeh Hadizadeh Talasaz*, Roghayeh Rahmany Pages 140-155
    Background and purpose

    Volvovaginal atrophy is a common and progressive complication in menopausal women, affecting their daily life activities, sexual health, and quality of life. Hormone therapy is associated with some problems and many women prefer herbal medicine to reduce the symptoms. This systematic review aimed to explore the effect of medicinal plants on treatment of vaginal atrophy in postmenopausal women

    Materials and methods

    Electronic databases, including Scopus, Pubmed, Web of Science, Science Direct, SID, Magiran and Google Scholar search engine were searched by two researchers independently. The following keywords were used in English and Persian: Herbal Medicine, Medicinal Plants, vagina, Atrophy, Postmenopausal Period, Clinical Trial, and relevant articles published until December 2020 were selected. The CONSORT 2010 checklist was used to assess the quality of studies and those with score 18 or higher entered this systematic review.

    Results

    Out of 747 articles, 12 clinical trials were investigated in current review. These articles studied seven medicinal plants (chamomile, licorice, fennel, Pueraria mirifica, flaxseed, black cohosh, and red clover). Herbal products can have beneficial effects on reducing the symptoms of vaginal atrophy in postmenopausal women.

    Conclusion

    Medicinal plants containing phytoestrogens can be considered as a treatment of choice for improving vaginal atrophy and a suitable alternative to chemical drugs following further studies that prove their efficacy.

    Keywords: atrophy, vagina, menopause, climacteric, medicinal plants, clinical trial
  • Roghaye-Khatoon Arab, Mehdi Pourasghar Arabi, Soghra Khani*, Mohammad Khademloo, Zahra Rahmani, Zoleikha Atarod, Zeinab Nazari Pages 156-170
    Background and purpose

    There are various factors affecting mother’s feelings, pain, and excitement during pregnancy which play significant roles in making decision about terminating pregnancy and reducing its outcomes. This study aimed to systematically review the effect of hypnosis on pregnancy and childbirth outcomes.

    Materials and methods

    In this systematic review, we thoroughly searched Google Scholar, PubMed, Web of Science, Scientific Information Database (SID), Cochrane Library, Scopus, Magiran, Registry of Clinical Trial (IRCT), and ProQuest with no time limitations. After removing unrelated studies, 21 English articles were included. The quality of these articles was determined by Jadad Scale. Finally, 13 studies entered into our meta-analysis. To assess the heterogeneity, Q and I2 tests were used and STATA 11 was used for data analysis.

    Results

    According to the findings, the effects of hypnosis on pregnancy and delivery outcomes were classified into six categories as the following: hypnosis decreases the consumption of pain relief medicines (OR=0.21, CI95%: 0.12- 0.38, P<0.001), it does not decrease the consumption of oxytocin (P=0.880), it does not decrease the rate of Cesarean section (P=0.082), it leads to higher rates of natural vaginal delivery (OR=3.06, CI95%:1.75-5.32, P<0.001), it does not decrease the rate of preterm labor (P=0.051), and it does not increase neonatal Apgar score (P=0.27). 

    Conclusion

    Hypnosis interventions can reduce the consumption of pain relief medicines, and also increase the rate of normal vaginal delivery.

    Keywords: Cesarean, delivery, pregnancy, hypnosis, self- hypnosis, labor pain
  • Zeynab Farimani, Mojgan Paknejad, Mahboubeh Bohlouli, Navid Yousefi, Neda Izadi, Soolmaz Akbari* Pages 171-185
    Background and  purpose

    The ultimate goal in periodontal treatment is to achieve a functional and anatomical regeneration of lost tissues. Due to the promising outcomes of biologic modifiers in regenerative therapies, this systematic review aimed at evaluating the effects of various biologic modifiers used in intra-bony osseous defects in animal models.

    Materials and methods

    Electronic databases were searched for articles published in March 2010-March 2020 that had evaluated the effect of bio-modifiers used in periodontal intra-bony osseous defects in animal models. Screening was performed based on inclusion/exclusion criteria and SYRCLE tool was used for studies’ quality assessment.

    Results

    After screening the titles, abstracts, and full-texts, 18 studies were included in qualitative analysis and five studies entered the meta-analysis. According to the configuration of osseous defects, the studies were categorized into three subgroups. Based on histological findings, all these biologic markers significantly enhanced new bone and cementum formation compared to control groups (P<0.001). The meta-analysis showed that biologic modifiers could significantly increase bone regeneration
    (1.58 mm, 95% CI: 1.12-2.03, P˂0.001) and cementum regeneration (1.27 mm, 95% CI: 0.84-1.70, P˂0.001) in one-wall osseous defects.

    Conclusion

    Biologic modifiers namely growth factors could positively affect periodontal regeneration, particularly the cementum and bone in animal models. Further human studies are necessary to address the clinical use of these biomaterials.

    Keywords: growth factor, periodontal regeneration, intrabony defects, in vivo
  • Maryam Mobini* Pages 186-198

    Inflammatory rheumatic diseases, in addition to involvement of the joints and different systems, are associated with increased risk of morbidity and mortality. One of the most common causes of death in patients with these diseases is cardiovascular causes which can be due to the nature and pathophysiology of the disease, chronic inflammation, and the drugs used. Despite different pathogenesis and symptoms of rheumatoid arthritis, systemic lupus erythematosus, psoriatic arthritis, and gout, the presence of chronic inflammation is a common pathophysiological feature in these diseases. Metabolic syndrome is reported to be associated with some of these conditions. The study of metabolic syndrome in inflammatory rheumatic diseases is important from different perspectives, since it plays a role in development of cardiovascular disease and pro-inflammatory status and also influences the choice of treatment and related monitoring. Here, first, the importance of metabolic syndrome in rheumatic diseases in general is discussed, then each of the above diseases is evaluated separately. It seems that abdominal obesity in patients with rheumatoid arthritis and lupus, and hypertension and obesity in patients with psoriatic arthritis, and hypertriglyceridemia and hypertension in gout are important components of metabolic syndrome that require more care.

    Keywords: metabolic syndrome, systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, gout
  • Farhad Sobouti, Anahita Lotfizadeh, Iman Misagh Toupkanloo, Amirhossein Mirzaeian, Mehdi Aryana* Pages 199-209
    Background and purpose

    In many universities, the physical presence of dental students is required to learn the theoretical sciences and clinical skills. These students are at a high risk to get infected with Coronavirus disease 2019 (COVID-19) because aerosol production and close contact with patients is inevitable. In this review study, the challenges in educating dental students during the COVID-19 pandemic and related solutions are discussed.

    Materials and methods

    MEDLINE, Scopus, Ovid, and Google scholar databases were searched for relevant articles published in English until September 7, 2020. Articles with the target population of specialty/general dentistry students were included and studies associated with graduate dentists or other pandemics were excluded. After quality assessment, 49 studies were included in current review.

    Results

    The COVID-19 pandemic caused disruption in traditional face-to-face dental education which was replaced by synchronous learning. This type of learning is faced with some challenges, including lack of sufficient facilities and lack of familiarity of involved people. In this situation, teaching and assessment of theoretical modules should continue virtually with high quality. Clinical units should also be organized by grouping students in smaller numbers and more shifts while adhering to new infection control protocols. Research can also be continued on animal models and COVID-19-related subjects.

    Conclusion

    Improving the structure of theoretical and clinical education in dentistry is recommended to deal with similar crises in the future.

    Keywords: dental education, synchronous education, COVID-19, infection control, personal protective equipment, narrative review